Verovatno najveća zvezda iz Izraela, Ofra Haza je imala neverovatan život, a njena smrt je do dan danas ostala obavijena tajnama.

Rođena je u siromašnoj jeverjskoj porodici kao deveto dete. U 12. godini se prijavila u lokalnu pozorišnu trupu, i tada je menadžer Bezalel Aloni primetio njen glas. On je kasnije postao Ofra Hazin menadžer i mentor. Do 19. godine je postala najveća izraelska zvezda, a muzički novinari su je opisivali kao “Madonu sa istoka” – piše 24sata.

Snimila je tri albuma sa kojih nekoliko pesama postaju radijski hitovi u Izraelu. 1979. Ofra Haza je odslužila vojsku i bila je spremna da lansira solo karijeru i izdaje veliki broj solo albuma. Posle učešća na Evroviziji 1983. i ceo svet je bio fasciniran njenim talentom i glasom.

reklame

Najveću internacionalnu slavu je postigla pesmom „Im Nin’Alu”, a zatim je otpevala i dirljivu numeru “Izbavi nas” iz animiranog filma „Princ iz Egipta”, koju je otpevala na ukupno 17 jezika.

4 puta zaredom dobija titulu ženskog vokala godine.

Bila je poznata i bogata, ali je živela kao sav normalan svet, bila je moralna i religiozna, zbog čega su na nju u Izraelu gledali kao da božanstvo. Tome je doprinela i neverovatna priča o nesreći koja se odigrala 1987. Tada je avion Cesna prevozeći Ofra Hazu udario u planinu na granici Izraela i Jordana. Dok su spasioci tragali za njom, izraelski mediji su već nagađali da se desilo ono najgore. “Ležali smo tamo u pustinji, a Ofra je rekla da štagod da se sledeće desi, biće to božja volja”, rekao je kasnije njen menadžer koji je bio s njom u avionu. Haza je preživela nesreću, a sledeći dan je bio poput nacionalnog praznika.

Ofra Haza nije bila žena koja se probijala uz pomoć skandala i nije imala nijednu mrlju u karijeri.

Bila je čvrsto rešena da ostane devica do prve bračne noći iako su je muškarci saletali. Zbog toga je javnost bila šokirana vešću o njenoj preranoj smrti, a naročito okolnostima koji su njen odlazak sa ovog sveta obavili velom misterije.

Napunila je 40 godina kada je napokon našla muškarca kog je zavolela. Kada se zaljubila u biznismena Dorona Aškenazija, njen profesionalni odnos sa Alonijem se okončao jer je počeo da preispituje Aškenazijeve motive da bude sa Ofra Hazom.

Kada je 2000. godine preminula od posledica upale pluća, izazvane virusom HIV, pričalo se da joj je virus preneo suprug koji je umro od prekomerne doze već 2001. godine. Njegova porodica nikada nije otkrila da li je bio zaražen. Čini se da je neko hteo da maskira pravu priču, a detalji i prava istina o smrti bračnog para ostali su misterija do danas. Pojavila se vest i da se pevačica zarazila putem transfuzije krvi u turskoj bolnici pošto je imala spontani pobačaj.

Samo šest meseci pre smrti Ofra Haza je snimila svoje poslednje pesme koje do dan danas nisu ugledale svetlost dana.

grob-ofra-haze
Ofra Hazin grob; groblje Yarkon; foto: wikipedia

24sata.rs / besnopile.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.