Loso sa bademom je jelo koje će oduševiti i najzahtevnije gurmane.
Sastojci:
2 lososa (po 500g)
50g badema
2 limuna
1 veza peršuna
1 grančica ruzmarina
3 kašike maslinovog ulja
so,
biber
rafija za povezivanje
Priprema:
Iscedite sok od jednog limuna, drugi limun dobro operite i sitno ga iseckajte zajedno sa korom. Iseckajte peršun i ruzmarin, sameljite badem. Pomešajte badem sa peršunom i ruzmarinom, dodajte ulje, isečen limun i polovinu soka od drugog limuna. Sjedinite sve da dobijete ujednačenu masu a zatim je posolite i pobiberite.
Obložite vatrostalnu posudu papirom za pečenje, stavite polovinu lososa da koža bude sa donje strane, preko stavite pripremljen nadev i preko toga drugu polovinu lososa tako da koža bude sa gornje strane. Uvežite losos rafijom (rafiju pokvasite i iscedite je, da ne izgori). Ostatak soka od limuna sipajte odozgo i ovako pripremljen losos pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 175 C. Pre služenja skinite rafiju i isecite lososa na deblje šnite. Prijatno!
kuvajsam.com