Ako pravite sitne kolače kolače, umesto putera možete upotrebiti voćni pire i to najbolje od voća sa gustom konzistencijom – banana, krušaka, ananasa
Mnoge omiljene kolače i poslastice lako ćete moći da pripremite i za posnu slavu ako zamenite mlečne namirnice, piše Lovesensa.rs.
Puter zamenite voćnim pireima
Ako pečete kolače, umesto putera možete upotrebiti voćni pire i to najbolje od voća sa gustom konzistencijom – banana, krušaka, ananasa… Imajte na umu da treba da smanjite količinu šećera prema receptu, zbog onog koji ćete u kolač uneti voćem. Što se tiče odnosa količine putera i voća, razmera treba da bude 2 prema 1, odnosno umesto 100 gr putera računajte na 50 gr voća.
Izbacite mleko iz recepata
Da posna slava ipak bude upamćena po sjajnim ukusima, umesto kravljeg mleka korisitite mleko drugog porekla – sojino, kokosovo, bademovo mleko. Čak i kada pripremate poslastice za one koji nisu vegani, slobodno se odlučite za ovaj trik, dobićete drugačiji ukus koji će se mnogima svideti. Ako vam je mleko predviđeno u receptu za slano jelo, vodite računa da upotrebite nezaslađenu zamenu.
Varijacije umesto pavlake i šlaga
Ako je po receptu za neku poslasticu potrebna slatka pavlaka, zamenite je kokosovim mlekom ili pasiranim avokadom. Za puni ukus mućenog šlaga, probajte pire od indijskog oraha – dobro ga isperite, pa ga umutite u blenderu dodajući sok od jabuke. Na kraju, začinite trunkom soli i ekstraktom od vanile.