Ova ukusna krem-čorba će lako zameniti ceo ručak ili večeru. Lako se sprema, a sastojke možete svaki put menjati. Na primer, umesto batata možete dodati bundevu ili krompir, staviti različite vrste pečuraka (šampijone, šitake ili vrganje), a umesto mladog luka dodati peršun, rukolu ili sveže klice.Takođe, u ovu čorbu je lepo da na kraju dodate brokoli spremljen na pari. U svakom slučaju, dobićete ukusnu i aromatičnu kombinaciju.

Volim batat zbog njegovog slatkastog ukusa i teksture. Kad je skuvan, postaje toliko mekan da se lako pretvara u pire bez pomoći blendera. Najbrži način spremanja batata je da ga isečete na kockice i izdinstate. Ja ga najviše volim u pireu, čorbama ili zapečen sa začinskim biljem u rerni. U mnogim jelima batat može da zameni krompir, a pri tome je lakši za varenje i ima više hranljivih sastojaka.

reklame

Najviše volim ovu čorbu sa šitake pečurkama. Tada, u kombinaciji sa nežnim batatom, njihov jak ukus dođe do izražaja. Kada nemam šitake, odlično služe i šampinjoni.

Čorba od batata i šargarepe sa pečurkama

  1. 750 g batata (3-4 komada)
  2. 1-2 velike šargarepe
  3. 1 kašičica narendanog đumbira
  4. 1 kašičica karija
  5. 400 g šampinjona, šitaka ili drugih pečuraka
  6. 2 čena belog luka
  7. 1 glavica crnog luka
  8. 2 kašike putera gi ili kokosovog ulja
  9. so i biber
  10. mladi luk
  11. sok 1/3 lumuna (opciono)

Očistite batat i šargarepu i naseckajte ih na komadiće srednje veličine. Ubacite u šerpu i zalijte 1 litrom vode. Pustite da provri, zatim smanjite vatru i kuvajte dok šargarepa ne omekša (oko 25 minuta). Ugasite vatru, dodajte narendani đumbir, kari, so, biber i izgnječen beli luk. Dobro promešajte, dodajte malo gi putera ili kokosovog ulja, limunovog soka i izmiksajte sve u blenderu ili štapnim mikserom.

U tiganju na puteru ili kokosovom ulju izdinstajte sitno naseckan crni luk i pečurke dok one ne omekšaju (5-10 minuta).

Sipajte čorbu u tanjire, a preko stavite pečurke i naseckan mladi luk. Super ukusan ručak je gotov!

Autor: Katja – vita.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.