Kuvanjem krompira na temperaturi između 65 i 72 stepeni Celzijusa četrdesetak minuta vadimo iz njega oslobođeni deo (višak) skroba, a sprečavamo razdvajanje preostalih molekula, što inače dovodi do pire krompira koji ostaju zrnasti ili su, u najgoroj varijanti, gumenasti.
Da bismo napravili “savršeni” pire krompir prvo treba oljuštiti krompir pa ga naseći na podjednake kockice (2×2 cm).
Zatim ga treba isprati u posudi pod hladnom vodom, sve dok tečnost koja ne izlazi iz posude ne postane providna.
Sledeći korak je prvo kuvanje krompira.
Stavite ga u hladnu neposoljenu vodu i lagano zagrevajte dok temperatura ne bude oko 70 stepeni Celzijusa. Kuvajte oko 35 minuta na temperaturi između 68 i 73 stepena (za to vam treba termometar). Ako ga nemate, stepeneve ćete otprilike prepoznati po malim mehurićima koji se s vremena na vreme pojavljuju na rubovima lonca. Nakon 35 minuta krompir ocedite i ohladite ispirajući ga pod hladnom vodom.
Sada nastavite da ga kuvate na uobičajen način. Stavite ga u hladnu posoljenu vodu i kuvajte dok se ne skuva, ali ne i raskuva, što znači oko 15 minuta. Krompir je kuvan ako nož lagano prolazi kroz kockicu. Kuvani krompir procedite i, dok je još topao, protisnite ga kroz malo sito (može ono za supu)…