DELIRIUM TREMENS
SA PILETOM DO DELIRIUM TREMENSA, BRZO I SIGURNO

DELIRIUM TREMENS predstavlja najtežu komplikaciju alkoholizma, koja nastaje usled naglog prestanka uzimanja alkohola, u okviru od 48 do 96 sati. Ako uzmemo ovaj podataj u obzir, najbolje da uopšte ne prestajete sa unošenjem alkohola. Čak je preporučljivo da date gas, tj da povećate količinu.
Učestalost DELIRIUM TREMENSA u Srbiji se procenjuje na oko 3%, što je, složićete se, veoma malo obzirom da sve što se proizvede u državi, nestane u istom danu. Ha, ni manje države, ni više ALKOSA!
Mogućnost javljanja DELIRIUM TREMENSA kod hroničnih alkoholičara se procenjuje na 5% do 10%. I za to je takođe krivac prestanak unošenja alkohola. To je u suštini i najveći zajeb u celoj priči.

Faktori rizika:
Prethodna pojava epileptičnih napada usled prestanka uzimanja alkohola – PRESTAJANJE JE GREŠKA
Postojanje prethodnih DELIRIUM TREMENSA – POZITIVNO ISKUSTVO
Postojanje pridruženih somatskih bolesti – POBOLJŠAVA STANJE NESVESTI
Svakodnevna konzumacija velikih količina alkohola – POŽELJNO
Nagli prestanak uzimanja alkohola – NEPOŽELJNO
Intenzivna žudnja za alkoholom – NORMALNO, NISI LUD DA NE ŽUDIŠ
Starija životna dob – OVDE ISKUSTVO DOLAZI DO IZRAŽAJA
Hipokaliemija – OVO I NE ZNAM ŠTA JE ALI ZVUČI ZAJEBANO
Postojanje sturkturnih moždanih oštećenja – JOK, ĆU DA BUDEM NORMALAN NA BALKANU

reklame

Klinička slika:
Klinička slika DELIRIUM TREMENSA podrazumeva: konfuznost, dezorijentaciju (najčešće u vremenu i prostoru), jok u svemiru, halucinatorne doživljaje (najčešće optičke halucinacije u vidu dugih konaca, mreža, paučine, sitnih životinja, kao što su miševi, bube i sl.), psihomotornu uznemirenost, intenzivni strah, nesanicu, oštećenje pamćenja. Sve su ovo super doživljaji a niste pukli pare kod obližnjeg dilera za neku halucinogenu gudru. Praktično, imate haludže za male pare, što je ekstra.
Dehidratacija i elektrolitni disbalans su često prisutni ali ako se nalivate vodom, ublažićete ovaj super efekat halucinacija. Simptomi se karakteristično pogoršavaju u toku noći kada prodavnice ne rade i ne možete tako lako da dođete do svog omiljenog opijata, alkohola.

Lečenje:
Lečenje podrazumeva parenteralnu primenu benzodiazepina i hipnotika uz rehidratacionu, antibiotsku, polivitaminsku, kardioprotektivnu, antikoagulacionu i ostalu potrebnu terapiju. E aj sad vi što čitate da i meni objasnite šta piše u prethodnoj rečenici jer ovo je klasično prckanje u mozak nekim lekarskim terminima! Lečenje treba sprovoditi u hospitalnim uslovima, najadekvatnije u jedinicama intenzivne nege što će reći KAFANAMA. Što jeftinijim da možete za malo para da se izlečite od nemanja alkohola u krvi.

Komplikacije:
Malo para u novčaniku
Ostanak bez cigareta za uz pićence
Zatvorena kafana
Primoranost da se alkoholišete samostalno

Prognoza ali ne vremenska:
Uprkos intenzivnom tretmanu, smrtnost pacijenata obolelih od DELIRIUM TREMENSA se kreće od 5% do 15%, ali uz savremene mere dijagnostike i lečenja, kreće se oko 5%, što je u suštini malo koliko se pije, da ne kažem LOČE. Smrtnost je bila veća pre razvoja jedinica intenzivnih nega, alkoholnih infuzija i Vinjaka u obliku tablete. Delirantni pacijenti su u visokom riziku i od kasnih komplikacija hroničnog alkoholizma od kojih su najčešće ciroza jetre i oštećenje mozga pri raznim padovima usled dobrog alkoholisanja. Veliki je broj i onih koji ne mogu da se sete gde žive, ko im je žena, i kakvu sarmu vole. Ako ste se dobro izuništavali prošlu noć, najbolje da prespavate na nekoj klupi tako da vas ne kinji ni žena ni komšija šro ste bacili peglu ispred njegovih vrata. Kada malo dođete sebi, pravite se da se ništa nije dogodilo i svima naglasite “JA NE KONZUMIRAM ALKOHOL”.

 

Autor: besnopile.rs

 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.