U našem narodu postoji izreka da se za Bogojavljansku noć pomišlja želja i jedu pihtije.
Iako njih pripremamo na Krstovdan, kada se inače posti, jedemo ih na Bogojavljanje u čast krštenja Isusa Hrista. One su nezaobilazne i na slavi Sveti Jovan. U narodu su poznate i kao pitije, piše Opanak.
Za pihtije nam je potrebno:
3 suve i 3 sveže svinjske nožice
2 para svinjskih ušiju
3 svnjska repa
jedna svinjska kolenica
1 teleća noga
biber u zrnu
so
4 glavice belog luka
Priprema:
Sve sastojke lepo očistite i stavite ih u poveći lonac. Začinite ih po ukusu i nalijte oko 1l vode. Šporet uključite na tihu vatru i sve sastojke kuvajte do 5 sati (zavisi od toga koliko vam je meso staro). Tokom kuvanja obavezno, s vremena na vreme, sakupljajte masnoću i penu koja se nakupi na površini.
Da su pihtije kuvane znaćete tako što ćete videti da meso samo otpada sa kostiju (podignite jedan komad, pa ako vam meso samo sklizne, pihtije su gotove), a tečnost postaje lepljiva. Tada skinite lonac sa vatre i ostavite sa strane da se prohladi. Ako se mast i dalje skuplja na površini, skinite je.
Prohlađenu smesu, zatim, procedite kroz gusto sito, a meso i kosti ostavite sa strane i iskickajte na željene komade. Iskickano meso, zatim, rasporedite u dublje tanjire, preko naseckajte beli luk i u svaki tanjir nalijte proceđenu tečnost.
Tako pripremljene pihtije ostavite na treasu ili u frižider da se hlade preko noći.Prilikom serviranja pospite ih ljutom alevom paprikom.
Opanak.rs