Jedite suši
Ova hrana je važan izvor omega-3 masnih kiselina, koje su značajne za funkcionisanje mozga i zdravlje srca. Japanci jedu između 80 i 100 grama ribe dnevno. Stručnjaci smatraju da je ishrana bogata ribom jedan od ključnih faktora zbog kojih stanovnici ove azijske zemlje ređe imaju problema s povišenim holesterolom i srčanim oboljenjima.
Krećite se
Japanci savetuju da manje vremena provedete u sedećem položaju, a da više pešačite. Naime, stručnjaci kažu da dva sata pešačenja na dan produžava život za sedam godina.
Ne izbegavajte “dobre” bakterije
Brojne studije su pokazale da “dobre” bakterije jačaju imunitet. U Japanu su na jelovniku fermentisane namirnice koje ubrzavaju rast zdravih bakterija u crevima.
Idite redovno na lekarske preglede
Na kraju, stanovnici Japana savetuju da je preventiva veoma važna. Zbog toga bi trebalo bar jednom godišnje da idete na kompletne lekarske preglede.
StvarUkusa.rs