Bila sam na nekoliko slava gde domaćica nije udostojila ukućane, a ni goste slavskim kolačem. U stvari, jeste, ali ga je kupila u obližnjoj pekari. Ne bih da budem bezobrazna, ali najčešće ti kolači ni na šta ne liče. Gospođe, dame, kako god, slavski kolač, žito i sveća najvažnije su stavke slave i bez toga ne bi trebalo ni da slavite. Sve ostalo što pravite ili ne, manje je važno. Potrudite se da bar ispoštujete dve stavke i sami napravite nešto što čini taj sveti dan. Verovatno će mnoge reći kako nisu dovoljno spretne, ali nemojte molim vas. Gostima je sigurno draže da im prinesete nešto što ste vi, kako-tako pripremili, a ne tamo neka pekarka, koja takvih istih kolača napravi 50 u jednom danu. Zar nije glupo?
STIGLO JE VREME SLAVA: Neka i u vašem domu zamiriše slavski kolač kakav su mesile naše bake (VIDEO)
Druga stavka, ali ne toliko važna, svakako je hrana. Ako ste mrzovoljne domaćice (to je naziv za one koje u kuhnju ulaze samo da popiju čašu vode) i svoje goste nikada ne udostojite jela koje ste same zgotovile, pomislite samo da bi to trebalo da radite SAMO jednom godišnje. Za toliko nećete crći. Zašto bi tamo neka Mira ”spremala” vaš Aranđelovdan, Nikoljdan…? Ima Mira svoju slavu. Nego, Mira bi da zaradi dodatni novac, a kada ima koga da ošiša, zašto i ne bi. Zbog čega vam je toliko mrsko da za taj jedan, eventualno dva, tri dana u godini zasučete rukave i napravite predjelo, glavno jelo i nekakav dezert? Verujte, osećaćete se bolje, korisnije i slavu ćete sigurno dožvljavati na malo drugačiji način. Vaši gosti, pretpostavljam, već znaju da je Mira ta koja je savršena kuvarica, pa umesto da vas hvale za vašu slavu, oni Miru ne ispuštaju ”iz usta”. Glupo, zar ne?
Zato, drage moje domaćičice, sada kada su slave već uveliko krenule, iznenadite svoje goste, a najpre ukućane i zaboravite na Miru. Oklagiju u ruke i umesite taj slavski kolač. Ako niste sigurne kako, zamolite mamu, baku, strinu, ujnu da vam pokažu, a ako je i to problem, potražte na internetu, to sigurno znate.
Srećna slava!