Prelaz godišnjih doba i nagle promene temperature ostavljaju trag, posebno na ljudima kojima je zbog ubrzanog ritma života i stresa oslabio imunitet, a o deci da ne govorimo. Dobro se na vreme pripremiti i prevenirati moguće simptome.
Ovo je recept za fond za supu koja daje energiju i jača celi organizam, podiže imunitet, hrani svaku ćeliju tela i pomaže mu da bude otporniji na epidemiju viroza koje se brzo šire u ovo vreme.
Potrebno vam je:
3 litre vode;
2-3 češnja belog luka;
1-2 kašičice đumbira (svežeg, sitno naseckanog ili narendnog);
2 šargarepe (neoguljene i prerezane na pola);
1 šoljica lišća celera;
1/4 crvenog luka;
1 velika grančica ruzmarina;
1 kašika timijana;
1 kašika žalfije;
crnog bibera po želji;
Sok pola limuna.
Sve sastojke (osim limunovog soka) stavite u veliki lonac sa čvrstim poklopcem. Zakuvajte da provri i tada smanjite na laganu vatru. Neka se krčka, poklopljeno, oko sat vremena.
Procedite tečnost u drugi lonac. Zgnječite biljke i pritisnite i njih kroz cediljku.
Sada imate fond koji prevenira, ublažava i leči prehladu, virozu i grip. S njim možete praviti sve vaše druge omiljene povrtne supe. Pripazite da kad s ovim fondom kuvate supu, posuda bude dobro poklopljena, kako lekoviti sastojci ne bi isparili. Nakon što supu skuvate i poslužite, kada se ohladi, dodajte u tanjir sok od pola limuna.