ON MANIPULIŠE TOBOM: 3 dokaza da te voza i kontroliše

Manipulatori u svakoj situaciji gledaju samo kako da ostvare svoje ciljeve koristeći se svim mogućim sredstvima. Evo kako da ih prepoznate.

Ukoliko vaš partner, kolega, “prijatelj” radi ove stvari, ne treba vam drugi dokaz da on i vas kontroliše i upravlja vašim emocijama kako mu odgovara:

1. Manipulisao je i druge pre vas:

Da li ste ikada blisku osobu uhvatili u laži koja se ticala nekog drugog? Da li ta osoba često ima negativan stav o mnogo čemu? Da li je sklon širenju teških tračeva o nekome, bez obzira da li su istiniti ili ne?

reklame

Ovo su samo neka od osnovnih pitanja koja sebi morate da postavite ako sumnjate da prijatelj, kolega ili partner manipuliše vašim osećanjima.

Manipulatori su individualisti. Oni često misle da su pametniji i bolji od ostalih i imaju potrebu da uzdižu sebe. Ako ta osoboa stalno dovodi u pitanje nečiju sposobnost, inteligenciju ili karakter, znajte da su velike šanse da tako priča i vama iza leđa.

2. Brzo radi na pridobijanju vašeg poverenja

Manipulator će pokušati da utiče na vaše emocije na najbrži mogući način. Pribegavaće laskanju, biće slatkorečiv i naizgled će ga veoma interesovati sve što radite i govorite. Putem lažnog zanimanja za vas on gradi poverenje i vezu.

Najlakši način da otkrijete manipulatora je da mu pomrsite konce: Preprečite se u ostvarenju nekog njegovog cilja i otkrićete njegovu pravu narav.

U tim situacijama manipulatori se teško kontrolišu. Ako shvati da se ne slažete s njegovim ciljevima i da ne može da vas kontroliše, svim silama će se truditi da vas ubedi da je ono što on želi najbolje za vas. Kada vidi da u tome ne uspeva, počeće da puca po šavovima i pokazuje svoje drugo lice.

Sledeći put kada prijatelju, kolegi ili partneru, za kojeg sumnjate da je manipilator, predložite nešto drugačije, pratite njihovu reakciju. Pravi manipulatori, ako im nešto ne odgovara ili ako su izloženi kritici reaguju naglo i snažno.

3. Igra na vaše emocije

Emocionalno, duhovno ili psihičko zavođenje najjače je oružje manipulatora. Oni igraju na vaše najjače emocije koje će, na kraju, ići samo njima u korist. Oko sebe okupljaju osobe koje mogu kontrolisati, bilo kroz romantičnu vezu, blisko prijateljstvo ili poslovno partnerstvo.

Takve osobe će vam govoriti sve što želite da čujete, a o drugima koji im stoje na putu ka cilju pričaće lukave negativne stvari s kojima ćete se složiti i vi, a da, na kraju, nećete niti znati zašto. Njihov je cilj da vezu usmere u svoju korist i prilagode je isključivo svojim potrebama.

Isto tako, osobe ovog tipa u trenu će učiniti da vi na kraju svake rasprave ispadnete negativac. U tim situacijama njihove ‘žrtve’ počinju da veruju u to i preispituju svoje postupke, čak se i izvinjavaju za svoja dela, dok u realnosti nisu učinile ništa pogrešno, već su postale deo njihove vešte šematske manipulacije.

izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.