Kada sledeći put neka dobra duša bude rada da vam spremi jaja za doručak i pita vas za želju, pazite šta ćete reći. Hoćete li omet ili kajgana? U čemu je razlika?
Nekoliko jaja razbijenih direktno u tiganj, so i mućenje viljuškom metodom slobodnog razgibanog zgloba daće smesu koja se isprži na vrelom ulju, muti se u tiganju i nastane najukusniji i najjednostavniji doručak na svetu.
I to je kajgana. Na kraju se dobije smesa koja nije jednolična, vidi se i belance i žumance.
Ali ako u posebnoj činiji prvo umutite jaja i so, pa sipate u vreo tiganj, bez daljeg mešanja, pa još možete i kao palačinku da je okrenete, onda ste dobili omlet. Možete ga služiti zavijenog u tubu ili samo spuštenog iz tiganja, svejedno.
Važno je da ga ne presušite.
Sa omletom možete više da eksperimentišete, da dodajete i druge sastojke, od spanaća do kobasice, a dobijena smesa će, pored toga što će biti ukusnija, biti i kompaktna.