Pita sa piletinom i prazilukom
Pita sa piletinom i prazilukom

Obrok za svačiji ukus: Pita sa piletinom i prazilukom: Toliko je ukusno da ostavlja bez daha. Ovo će biti nešto najukusnije što ste ikada napravili.

Jednostavan ručak koji ne samo da izgleda lepo nego je i jako ukusan. Probajte piletinu na malo drugačiji način.

Posluži je uz neku sezonsku salatu i uživajte u divnom ručku!

reklame

Sastojci:

Za testo:

250 g maslaca
350 g glatkog brašna + za posipavanje
3/4 kašičice soli
9-10 kašika hladne vode

Za nadev:

1 kg belog mesa
sveži ili sušeni timijan
1 limun
4 lovorova lista
35 g omekšalog maslaca
1 luk
200 g praziluka
1 1/2 l pilećeg bujona
200 g šunke
150 g zamrznutog graška
2 kašike sveže naseckanog peršuna
80 g glatkog brašna
1-2 kašike pavlake za kuvanje
1 žumance

Priprema:

Testo: Maslac ohladiti u frižideru, pa ga izvaditi i izrezati na trakice i pomešati s brašnom; dodati so i hladnu vodu i mesiti rukama dok ne dobijete glatko testo – kada je gotovo, stavite ga u frižider do trenutka kada ćete pripremati pitu. Zagrejati rernu na 200°C.

Nadev: Na 20 g maslaca propržiti pileće belo meso. Posoliti i dodati luk i timijan i sve zajedno kratko pržiti dok luk ne omekša i piletina dobije lepu boju i bude pečena. Na preostalom maslacu izdinstati praziluk nekoliko minuta, da omekša.

Pečenu piletinu malo ohladiti, pa je izrezati na manje komade. Piletinu staviti u lonac s narezanom šunkom i zaliti pilećim bujonom i kuvati oko pola sata; pred kraj kuvanja dodati grašak (da se kuva otprilike 5-6 minuta) i peršun.

Kada se tečnost smanjila na otprilike 600 ml, zagrejati malo maslaca/maslinovog ulja i propržiti brašno, pa ga zaliti s malo temeljca i pavlakom i sipati u lonac s piletinom, pa pustiti da se krčka još par minuta. Skloniti lonac s vatre, pa pomešati praziluk i sok od limuna.

Izvaditi ohlađeno testo, prerezati ga na dva dela (jedan manji i jedan veći) i razvući veći komad u krug prečnika 30 cm, tako da prekrije okruglu posudu za pečenje (i rubove).

Na donji deo poslagati ravnomerno pripremljeno meso i povrće i prekriti sve drugim delom testa pa gornji deo premazati žumancetom (možete ga pomešati s malo ulja). Peći u zagrijanoj pećnici 50-60 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Poslužiti toplo.

www.stvarukusa.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.