Domaći rezanci
Domaći rezanci

Pravljenje domaće testenine umeće je koje su naše bake “imale u malom prstu”.

Danas mnogi zaziru od pravljenja testenine kod kuće iako je njen ukus znatno bolji, a sam recept više stvar tehnike nego tačno definisane količine sastojaka.

U osnovi su potrebna samo dva sastojka: brašno i jaja, uz malo dobro volje i ponešto vežbanja. Jednom kada se savlada tehnika, izrada domaće testenine postaje pravo zadovoljstvo.

reklame

Osnovni recept za pripremu 600 g testenine dovoljne za 4 serviranja traži 400 g višenamenskog brašna i 4 jaja. Generalno se treba rukovoditi pravilom 1 jaje na 100 g brašna pa je tom logikom moguće pripremiti više ili manje testenine. Uz osnovne sastojke trebaće vam i prstohvat soli i po želji malo mleka i maslinovog ulja.

Za početak prosejte brašno na čistu podlogu i napravite rupu u sredini brašna. Jaja razbijte u zdelici, dodajte prstohvat soli, 1 malu kašičicu mleka i 1 kašičicu maslinovog ulja (mleko i maslinovo ulje nisu neophodni) i dobro sve istucite mutilicom. Polako dodajte izmućena jaja u rupu mešajući rukom ili viljuškom jaja s brašnom. Vremenom će postati teško viljuškom mešati i tada je pravo vreme da počnete rukama mesiti testo. Testo mesite 5 do 10 minuta, dodajući brašna ukoliko postane lepljivo, sve dok ono ne postane elastično i glatko. To je znak da je gluten u brašnu postigao željenu formu i da testenina neće biti mekana i mlitava kada je skuvate. Dobijeno testo čvrsto zamotajte u plastičnu foliju kako se ne bi osušilo i time razvilo grudvice i ostavite u frižideru na pola sata.

Sledeći korak je valjanje testa. Tu posao znatno olakšava mašina za testo. Ali ukoliko je nemate, barem ćete ojačati ruke. Prvo razrežite testo na 4 dela, pobrašnite ih i zamotate plastičnom folijom dok radite s jednim komadom testa. Pobrašnite valjak i pomoću njega tanjite testo na površini na kojoj ste prosuli brašno. Testo valjajte sve dok ne dobijete tanku površinu. Debljina dobijenog testa zavisi od toga za što ga pripremate. Ako pripremate tagliatelle ili lasagne testo valjajte dok ne bude debljine podmetača za čašu, ali ukoliko vam je testo potrebno za pripremu tortellina ili raviola ono mora biti znatno tanje, gotovo prozirno. Testo ostavite desetak minuta da se posuši i zatim ponovno izvaljate valjkom i razrežite u željeni oblik.

U ovom trenutku se testenina može staviti da se suši. Potrebno je minimalno nekoliko sati da se pravilno posuši, a potom je možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi. Ovako pripremljenu testeninu iskoristite u roku 4 dana.

Jednom kada savladate tehniku pripreme domaće testenine u smesu možete početi dodavati začine po želji i tako kreirati sopstvene uzbudljive ukuse.

Izvor: Gastro.hr

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.