Najbolji recept za krempitu: Kad kažemo “kao iz poslastičarnice”, za neki kolač to je kompliment, a za neki bi dobra domaćica rekla da je to skoro uvreda… zato za ovu krempitu kažemo, samo, najbolja!
Sastojci za krempitu:
6 žumanca
6 kašika šećera
3 kašike ulja
3 kašike mleka
6 kašika brašna
Fil za krempitu:
6 belanaca
19 kašika šećera
4 kesice pudinga od vanile
1 l vode
prah-šećer za posipanje
Priprema krempite:
Umutite varjačom 3 žumanceta sa 3 kašike šećera, 1,5 kašikom ulja,1,5 kašikom mleka i 3 kašike brašna. Koru razvucite u manjem plehu obloženom pek-papirom i pecite na 200 stepeni. Postupak ponovite još jednom, dobićete dve kore. Dobro umutite belanca s 15 kašika šećera. Vodu zakuvajte s preostalim šećerom, pa ukuvajte puding od vanile i mešajte dok se ne zgusne. Dok je još vruće dodajte polako u umućena belanca uz neprestalno mućenje, sve dok se masa lepo ne sjedini. Donja kora neka ostane u plehu, preko nje stavite vruću umućenu masu, a preko tog fila stavite gornju koru. Ohladite na sobnoj temperaturi, pa stavite kolač u frižider. Secite kocke i svaku pospite prah-šećerom.
Vreme pripreme: 30 minuta.
Milja Lukić / lisa.rs