Ako možete da nabavite i 100 gr guščje masti, dobićete jelo za pamćenje i prepričavanje, jednostavno najbolji pečeni krompir … međutim, i maslinovo ulje daće sjajan ukus ovom pečenom krompiru!
Sastojci:
1kg roze krompira
100 gr guščje ili pačje masti ili 100 ml maslinovog ulja
2 kašike brašna
so
Priprema:
Oljuštite krompir i isecite ga na četvtine. Prelijte hladnom vodom da ogrezne, posolite i stavite da provri. Čim provri, stišajte temperaturu, i ostavite da vri oko dva minuta.
U međuvremenu, ugrejte pleh u rerni i stavite masnoću da se i ona zagreje.
Ocedite krompir i to tako što ćete malo zatresti cedilo tako da se ivice parčića zaoble, a zatim polako naprašite brašnom tresući cedilo tako da svi parčići budu ravnomerno prekriveni.
Polako ih sipajte u vrelu masnoću (budite pažljivi, doći će do prskanja) pa i pleh zatresite tako da svi krompiri budu obloženi masnoćom. Raširite ih tako da budu u jednom sloju u plehu i imaju dovoljno prostora.
Pecite 15 minuta pa izvadite ih rerne, okrenite ih i vratite da se peku još 20 minuta. Izvadite ih, posolite i poslužite.
Izvor: Lisa