Marinirani oslić pečen na roštilju: Još jedna od ideja kako da napravite najbolju pečenu ribu na roštilju.
Šta je potrebno za 4 osobe:
- oslic1 kg oslića,
- 1 dl maslinovog ulja,
- 1 limeta,
- 1 limun,
- par grančica ruzmarina,
- so, biber i po želji tucana ljuta paprika.
- i naravno roštilj.
Priprema:
Ukoliko imate svežeg oslića preskočite korak sa odmrzavanjem.
U dublju posudu sa poklopcem sipajte hladnu vodu i šaku morske soli. U tu slanu vodu stavite smrznutog oslića da sav bude prekriven vodom.
Posudu poklopite i ostavite u frižideru dok se riba sasvim ne odmrzne.
Odmrznutog oslića ocedite od vode i prosušite papirnom salvetom ili čistom kuhinjskom krpom.
Ribu posolite, pobiberite i utrljajte malo tucane ljute paprike. Napomena: ukoliko ste odmrzavali oslića u posoljenoj vodi, ne treba da ga dodatno solite.
U posudu sa poklopcem, u koju možete da spakujete svu ribu, sipajte maslinovo ulje, dodajte ruzmarin, narendanu koricu limete i limuna i isečene na kriške limun i limetu. U ovu marinadu stavite ribu, dobro sve izmešajte, poklopite i ostavite u frižideru barem 1 sat pre pečenja ili dok ne napravite žar za roštilj.
Idealno je kada imate mogućnosti, prostora i vremena da zapalite vatru i ispečete ribu na roštilju. U slučaju da nemate mogućnosti za tako nešto oslića možete peći i u gril tiganju na šporetu, ili u rerni, ali to nije tema ovog recepta.
Kada se žica roštilja dobro ugreje, premažite je uljem ili nekom drugom masnoćom, poslažite ribu i pecite desetak minuta sa jedne strane.
Ako ne znate koliko je dovoljno peći ribu na roštilju, dovoljno je da lagano probate da je okrenete.
Ako se “ne da” i ako se teško odvaja od žice, ostavite je još malo sve dok se ne odvoji.
Tu je i najveća caka sa roštiljem, ako je vatra prejaka može da vam se desi da pregori, ali ako je suviše slaba onda će se riba više sušiti što vam isto nije dobro.
Sve u svemu kod ovakve pripreme najvažnija je praksa i iskustvo, a to znači da ne treba da se demorališete ako vam pečenje ribe na roštilju ne uspe iz prve (kako da ispečete ribu na roštilju).
Pečenu ribu poslužite uz salatu, krompir i naravno vino.
Napomena: limun iz marinade nemojte baciti. Pecite ga zajedno sa ribom na roštilju, odličan je kao prilog.