Kada je reč o ribi, njena tajna je u marinadama koje joj daju sočan ukus i aromatičnu nit.
Svaki dobri kuvar zna da čarolija pikantnog zalogaja leži u mnoštvu malih sastojaka koji osvajaju čulo ukusa.
Uz dodatak ulja i začina, svaka marinada se sastoji od kiselih sastojaka kao što su sirće, belo vino ili sok od limuna. Kiselina omogućava ribi da upije aromu svih začina, sprečava nastajaje štetnih spojeva na ribi i daje joj sočan ukus. Važno pravilo svakog mariniranja je u sledećem – kod marinada koje sadrže mnogo sirćeta ili limunovog soka vreme mariniranje se skraćuje sa preporučenih 30 minuta na 15, jer previše kiselina razgrađuje tkivo ribe.
Preporuka je da marinadu držite u posudama od stakla, plastike i nerđajućeg čelika, a izbegavate aluminijum jer loše reaguje u dodiru sa kiselinom. Takođe, već pripremljenu marinadu obavezno držite u frižideru…