Bilo da je filovana makom, orasima ili jabikama, sremska štrudla je jedna od omiljenih poslastica sa našeg područja…
Sastojci
1 kg brašna
250 g masti
1 jaje
kockica kvasca
malo mleka
malo soli
malo šećera
Mak, orasi (po želji za fil)
reklame
Priprema
1 . Kockicu kvasca potopiti u malo mleka sa šećerom i malo soli. Kad naraste, sipati u posudu, izmešati sa brašnom, dodati jaje i mast, pa zamesiti testo. Testo ne sme da bude mnogo čvrsto.
2. Podelite umešenu smesu na 4 dela i oklagijom razvucite kore. Svaku koru filujte po želji i izboru: sa makom, orasima, rogačem, rendanim jabukama…
3. Preko fila poprskati malo ulja, saviti u obliku štrudle i složiti u pleh. Ostaviti jedan sat da još malo naraste, a potom peći u zagrejanoj rerni. Pospite šećerom u prahu i poslužite toplo.
Izvor: Bašta balkana
loading...