Recept za tiramisu s borovnicama i limunom je desert koji se lako pravi.
Za odličnu poslasticu potrebno je malo mašte, par sastojaka i malo vremena. Upravo takav je i ovaj osveežavajući tiramisu za koji vam je potrebno manje od pola sata.
Sastojci
- jedan do dva limuna
- 550 grama borovnica
- 170 grama šećera
- 60 ml vode
- 500 grama maskarpone sira
- 85 grama piškota
Priprema
Narendajte limunovu koru i iscedite oko 60 ml soka.
U šerpi srednje veličine pomešajte 220 grama borovnica, 55 grama šećera i 15 ml vode. Zagrevajte na srednjoj temperaturi 5 minuta ili dok borovnice ne omekšaju i sok se ne zgusne, povremeno mešajući. Prebacite u činiju srednje veličine i dodajte još 220 grama borovnica i izmešajte.
Pripremite sirup od limuna: pomešajte 55 grama šećera i ostatak vode i zagravajte na jačoj temperaturi do 3 minuta. Dodajte 45 ml soka od limuna i pola kašičice limunove kore.
U posudi srednje veličine pomešajte maskarpone, preostali šećer, 15 ml soka od limuna i preostalu limunovu koru.
U tepsiji dimenzija 20 x 20 cm poređajte polovinu piškota. Koristeći četkicu, nanesite pola količine limunovog sirupa.
Nakon toga ravnomerno nanesite mešavinu borovnica. Preko borovnica poređajte preostale piškote. Ponovo, koristeći četkicu, nanesite preostali sirup. Ravnomerno nanesite fil od maskarpone sira. Prekrijte i ostavite u frižideru preko noći. Pre serviranja, “nabacite” preostale borovnice.
Prijatno