U nedostatku vremena dobro je imati kec u rukavi i znati da postoje laki recepti za dobra jela “na brzinu”
Umete da kuvate, ali tragate za receptima koji ne zahtevaju duže zadržavanje u kuhinji? Ne znate da kuvate, ali pokušavate da spremite nešto, brzo i lako? Prvi put ste u kuhinji?
Za vas, naravno i za sve ostale kuvarice, evo nekoliko recepata za koje vam garantujemo da će vam uspeti iz prve. I da ćete uz to, dobiti pohvale od onih kojima servirate ova jela.
Laki i brzi recept od mlevenog mesa
Potrebno je
- oko 300 gr mlevenog mesa
- dva-tri-četiri krompira „živa“ narendana
- jedno jaje
- kašika prezli
- kašičica aleve paprike
- kašičica suvog začina
- seckana veza peršuna
- seckana glavica crnog luka
- seckana dva-tri čena belog luka
- kašika kečapa ili ajvara
- seckana paprika
- malo bibera
- naseckani kačkavalj i bilo šta od suhomesnatih proizvoda, naseckano na sitne kockice
- kečap
Meso i ostale satojke izmešati rukom, da se dobije ujednačena masa i raspljeskati u manjoj tepsiji, koja je prethodno podmazana.
Rukom napraviti udubljenja tako da se dobiju osmine (kao osmine bureka), ali da se ne vidi dno tepsije.
Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni jedno 20 minuta. Isključiti rernu, tepsiju izvaditi i u udubljenja staviti naseckani kačkavalj i ono suhomesnato… čajnu, , pršutu…
Vratiti u rernu i neka se zapeče, desetak minuta. Izvaditi iz rerne i preko suhomesnatog sipati kečap u cik-cak. Seći osmine tako da suhomesnato bude u sredini. Servirati na listu zelene salate, sa sezonskom salatom.
Šnicle, kremenadla, svinjski vrat, piletina – u rerni – idealna klopa za letnje dane
Potrebno je
- bilo koje meso, prethodno usoljeno ili posuto suvim začinom
- malo masnoće
- veza peršuna
- desetak čenova belog luka
- dve kašike brašna
- kašičica aleve paprike
- biber
Meso poređati u tepsiji ili đuveču koji su prethono podmazani, naliti vodom da ogrezne, pa peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, zavisno od vrste, pola sata ili duže.
Uz pomoć viljuške proverite da li je već izdinstano, pa ako je još tvrdo doliti malo vode. Kada je izdinstano jedno 70 odsto, izvadite iz rerne, pospite ceskanim peršunom i belim lukom, pa preliti preko toga brašnom i alevom razmućenim u šolji vode(ovaj korak nije neophodan, ko ne voli). Vratiti u rernu da se dopeče.
Služiti uz sezonsku salatu, uz kiselu pavlaku ili kiselo mleko.
… nastavak na sledećoj strani…