Puštanje gasova je tema o kojoj se nerado govori u društvu, a poželjno je da se to radi u strogoj privatnosti. No, ako ne znate ništa o ovoj temi, nećete znati da prepoznate ni da li vam nešto fali.
Sigurni smo da ste se barem nekad u životu zapitali zašto svi mi imamo tu gnusnu potrebu da, s vremena na vreme, voljno ili nevoljno – “pustimo goluba”, odnosno, da prdnemo.
Zato, donosimo vam sve važne činjenice o ovoj prirodnoj fiziološkoj potrebi.
Zašto nastaje prdež?
Nemojte da vas je sramota, jer svako prdi. Svašta može da uzrokuje pojavu gasova, bilo da ste nešto pojeli, bilo da ste se nagutali vazduha.
Od koje hrane se prdi?
Glavni krivci su pasulj, sočivo, suve šljive, jabuke, kupus, brokoli i suvo grožđe. Ugljeni hidrati, kao što su pšenica, testenina, krompir, takođe proizvode gasove.
Zašto prdež smrdi?
Sigurno se i vama desilo da ste negde u društvu ispustili jedan kratak prdež, tiho i nečujno, ali vas je odao neprijatan miris. Pojedine namirnice menjaju aromu vaših gasova. Ako jedete brokoli, budite sigurni da će nakon par sati vaša okolina zamirisati ne baš zamamnim parfemom “eau the broccoli”.