Ključ dobrog braka su odvojene spavaće sobe? Naučnici otkrili zašto je zdravije spavati sam

Hrkanje, izguravanje ili borba za pokrivač “blagodeti” su deljenja postelje među supružnicima, partnerima, ljubavnicima, što na kraju – kažu naučnici, može doprineti i nekim bolestima.

Za neke ljude u dugoj vezi potajni je užitak ponekad imati krevet samo za sebe, a iz novog naučnog istraživanja proizlazi da zbog toga ne treba imati grižu savesti.

List Independent piše kako je istraživanje univerziteta u Leedsu pokazalo da 29 posto ljudi za svoju neispavanost krivi upravo partnera.

reklame

Nije tajna da manjak sna donosi loše raspoloženje i slabu koncentraciju, ali istraživanje pokazuje da može povećati i rizik od razvoja srčanih bolesti ili dijabetesa.

Naravno, naučnici napominju da manjak prostora u krevetu nije razlog za prekid veze, jer se pak s druge strane pokazalo da osobe u srećnim vezama ipak spavaju bolje od samaca. Glavni razlog tome je što se uz bolju polovinu osećaju sigurnije i opuštenije.

Pa šta onda učiniti? Poljubac za laku noć je dobar početak jer 71 posto ispitanika kaže da nakon toga spava bolje, a gotovo isti učinak ima poruka “volim te”.

tportal.hr

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.