Iako nije problem otići do prodavnice po kiselo mleko, domaće, pa makar i ono od kupovnog mleka je ipak, bolje i svakako lepše za serviranje, a i ide baš uz sve.
A recept je vrlo jednostavan, piše brzirucak.com.
SASTOJCI
- 2 l mleka
- 1 čaša kisele pavlake
PRIPREMA
Mleko, najbolje ako je domaće, ali ako nema, može i ovo iz prodavnice, skuvati i ostaviti da se prohladi. Od skuvanog mleka odvojiti 1 dl u posudu i kada se prohladi, umešati s kiselom pavlakom tako da ne bude grudvica.
Kada se prohladi sve ono mleko koje je kuvano i to na temperaturu da u njega bez problema možete da stavite prst, dodati mu razmućenu pavlaku i lepo promešati.
Sipati u posudu (možete koristiti zemljane činijice, zemljanu posudu, ali ne mari i ako je u pitanju porcelan – duže zadržava toplotu i sporije se hladi). Posude utopliti bilo da neku veću posudu obložite krpama, pokrijete i uvijete u krpu, prekrivač…
Ostavite na toplom mestu oko šest sati da se polako hladi. Prohladite u frižideru i uživajte.