Ovde su saveti profesionalnih kuvara kojima se mnogo puta dogodilo da su presolili neko jelo. Saznajte kako ćete kako neutralizovati so u mesu, čorbama, povrću, umacima
Ne mora biti kraj sveta ako vam se dogodi da presolite ono što kuvate. Pred vama su trikovi koje koriste poznati svetski kuvari, piše 24.sata.
Ako presolite čorbu, ovo će je spasiti
Najjednostavnije je dodati malo vode i prokuvati par minuta. Ali, ova metoda može biti dobra samo ako ste je mrvicu presolili pa ne treba dodavati puno vode. Stavite vrećicu pirinča u čorbu i prokuvajte.
Pirinač će upiti višak soli. Dodajte malo šećera u supu, pričekajte da se otopi pa probaje. Ponavljajte postupak dok ukus soli ne postane prihvatljiv. Namirnice kao što su krompir, njoke, ili testo pomažu da se apsorbirbuje višak soli. Na primer, ubacite oljušten krompir, i kuvajte ga 10 do 15 minuta pa ga izvadite. Upiće višak soli, a neće pokvariti ukus jelu. Njoke i testeninu dodajte samo ako po receptu mogu u supu.
Presolili ste meso? Evo šta da uradite
Kisela pavlaka može spasiti jelo od mesa ako ste ga presolili. Stavite meso u posudu sa kiselom pavlakom i ostavite da se hladi. Ako ste presolili mleveno meso, dodajte sitno seckani kupus, tikvicu ili naribajte sirovi krumpir u smesu. So će se manje osetiti, a jelo će biti sočno.
Povrće je previše slano – i za to postoji trik
Umak od povrća spasićete paradajzom. Sitno ga naseckajte u jelo i prokuvajte. Višak soli iz kuvanog povrća uklonićete tako što ćete ga preliti neslanom vrućom vodom i kuvati nekoliko minuta, piše BrightSide.
Autor: Tina Kos /24sata.hr