Pitaš se kako da jedeš luk, a da ti ne smrdi iz usta? Evo par načina koji će ti pomoći da ublažiš “loš” miris nakon konzumiranja luka.
Crni i beli luk su izvrsni sastojci u hrani koji mogu doprineti ukusu nekog jela, ali uživanje u njihovom ukusu ćete platiti lošim zadahom.
Evo jedne od metoda koje možete primeniti i uklaniti sve dokaze o slatkom konzumiranju ovih sastojaka.
Ako želite da jedete luk, osetite njegov ukus, a izbegnete zadah na njega, sve što treba da uradite je sledeće:
Iseckate ga i ostavite u činiji sa vodom i ledom barem 10 minuta, a može da stoji i nekoliko sati.
Izvadite ga iz vode, iscedite i spreman je za upotrebu! Luk će ostati hrskav i ukusan, ali neprijatan zadah vam neće praviti probleme.
Ukoliko niste primenili ni jedan od trikova pre konzumacije, već ste ga sirovog jeli onda možete uzeti kašiku senfa, pa ga muljajte brzo po ustima otprilike minut vremena pre nego što ga ispljunete.
Potom uzmite još pola kašike senfa i progutajte ga; senf će vam se spustiti u stomak i ubiti neprijatan miris luka u celom telu. Možete i da posle konzumacije luka jedete i hranu sa ukusom mente radi osvežavanje daha.
Svež peršun, nana, čaj od mente i žvake efikasno uklanjaju loš miris crnog i belog luka. Zeleni čaj, limunada i voda će vam pomoći da “sperete” loš miris iz usta.
Poslednja, a možda i najbolja metoda je da, umesto uštogljenog partnera koji se ježi na miris kuhinje, nađeš sebi osobu koja voli luk i kojoj će ovaj miris samo otvoriti apetit! Kada ovo postigneš, ponovo ćeš zavoleti život!