Kada čujete šta ovo voće radi vašim grudima, nećete ga vaditi iz usta!

0
1368
Trljala je zube korom pomorandže! - Evo zašto

Primarijus dr Petar Borović otkriva za “24 sata” skrivena svojstva nekih voćki i povrćki za koja do sada verovatno niste čuli.

BROKOLI

Brokoli mnogi izbegavaju zbog specifičnog ukusa, ali kada biste znali kakva blaga krije, mnogo češće bi vam bio na meniju, tvrdi dr Borović.

Brokoli sadrži odličan antioksidant, sulforafan, koji ima jednu finu osobinu. Naime, naučna Istraživanja su pokazala da ovo jedinjenje utiče na ćelije raka u samom početku, pa sve tamo negde do druge faze, i vraća ih u normalu. Nažalost, ovo jedinjenje se nalazi samo u izuzetno mladom brokoliju, pa ovaj koji nalazite u radnjama gotovo da ga uopšte nema – ističe naš sagovornik.

Zato bi idealno bilo da na terasi ili u baštici zasadite brokoli, koji ne oduzima mnogo prostora. Najveću koncentraciju sulforafana ima na kraju drugog i početku trećeg dana od kad se prvi put pokaže zeleni cvet.

– Pored brokolija, sulforafan sadrže i raštan i kupusi, a ako ne možete da gajite povrće na terasi, onda nabavite klice brokolija koje su bogate ovim jedinjenjem a imaju jako prijatan ukus, poput lagane salate – savetuje doktor.

brokoli

GROŽĐE

Pored toga što je jako ukusno, slatko i osvežavajuće, grožđe je, pokazuju istraživanja, i višetruko dobro za vaše zdravlje.

U grožđu se nalazi jedna fina supstanca, takođe antioksidant, pod nazivom resveratrol. On izuzetno povoljno utiče na starenje, tačnije, usporava taj proces, ali ima i jako pozitivne efekte na srce i krve sudove. Prostije rečeno, može da spreči srčani i moždani udar – ističe dr Borović.

Kada čujete šta ovo voće radi vašim grudima, nećete ga vaditi iz usta

ANANAS

Imate problema sa spuštenim i opuštenim grudima? Nema problema, samo navalite na ananas!

Naime, opuštanje grudi je normalna stvar koja se javlja s godinama, ali je pospešuju neke stvari, kao što je pušenje, preterivanje s alkoholom ali i kafom. Slasni ananas može da reši sve probleme.

Pročitajte i  Duvajte ga, bogataši: Konačno dokazano, siromašniji muškarci su bolji ljubavnici

U ananasu se nalazi čitav niz antioksidanata, tako da se takođe smatra antikancerogenom namirnicom. Međutim, on ima i jedno jako zanimljivo svojstvo, posebno za žene. On sadrži materije koje vraćaju elastičnost vlaknima kože, pa je samim tim podmlađuje. Ovo se posebno vidi na dojkama, koje nemaju mišiće pa opuštanje tih elastičnih vlakana odmah dovodi do opuštanja grudi, koje gube oblik. Pijte dovoljno tečnosti, izbacite kafu, piće i cigarete i jedine svakodnevno ananas. Rezultati ne mogu da izostanu – poručuje doktor.

PARADAJZ

Paradajz, baš jao i jagode, sadrži jedan od najpoznatijih antioksidanata – likopen. Ovo jedinjenje se toliko jako bori protiv slobodnih radikala da se paradajz takođe smatra jednom od sjajnih namirnica za borbu protiv raka.

– Ali, i ovde morate da budete oprezni, jer nije svaki paradajz isti. Najbolji je letnji paradajz, koji ima 13 mikrograma likopena na 100 grama povrća. S druge strane, zimski paradajz ima svega 0.9 mikrograma ovog antioksidanta na istu gramažu paradajza – ističe on.

Zato paradajz uvek treba jesti u kombinaciji sa maslinovim uljem, koje ima moć da izvuče likopen.

paradajz

PŠENICA

Ako želite da oduševite nekoga lepom kosom i negovanim noktima, neophodno je da u ishranu uvrstite kuvanu pšenicu, tačnije žito. Naime, kada kosi fale neke stvari, ona postaje krhka, lomi se i cveta. Isto tako nokti pate i listaju se. Pšenica sadrži sve što vam je potrebno da rešite te probleme – savetuje dr Borović.

Posebno je dobra kombinacija pšenice sa ananasom, ili bundevom – koja takođe ima neke sastojke koji utiču na sjaj i lepotu kose.

24sata.rs


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.