JELI SU SAMO MESO GODINU DANA: Kada su ih pregledali, doktori su se šokirali rezultatima

0
737
JELI SU SAMO MESO GODINU DANA: Kada su ih pregledali, doktori su se šokirali rezultatima

Šta može da se desi vašem zdravlju ako jedete samo meso? Ovi muškarci su rešili da saznaju.

Vihjalmur Stefanson i njegov prijatelj K. Andersen su 1928. godine odlučili da jedu samo meso godinu dana kako bi videli šta će se desiti njihovom zdravlju.

Njihov plan ishrane bio je prilično običan i prost. Cilj je bio da 365 dana ne jedu ništa drugo osim mesa. A meso je definisano kao: mast, mozak, meso, koštana srž…

Obojica su mogli da jedu onoliko mesa koliko žele i bili su dobrog zdravlja pre nego što su se upustili u ovu avanturu.

Šta se desilo nakon eksperimenta?

Nakon ovih 365 dana njihovom organizmu se nije desilo bukvalno ništa i nije bilo nikakvih negativnih zdravstvenih efekata. Njihovi zubi nisu propali, rad želuca bio je isti, ali su tokom prve nedelje izgubili na težini – uglavnom zbog toga što se telo pripremalo za nov režim ishrane.

Da li je loše jesti meso svaki dan?

Sudeći po studiji koja je objavila rezultate eksperimenta, nisu otkriveni nikakvi negativni efekti svakodnevnog konzumiranja mesa (i samo mesa), iako su mnogi stručnjaci očekivali da će ono biti ozbiljno ugroženo.

Oba muškaraca bili su zdravi nakon završetka ove dijete.

Međutim, pitanje je kakav bi zaključak bio da je eksperiment sproveden u današnje vreme, pošto većina mesa danas prolazi kroz brojne procese koji nisu zdravi pre nego što stigne do našeg tela, pogotovo mesne prerađevine.

Telegraf.rs