MUSAKA OD GOVEDINE I KUPUSA
POTREBNO JE:
1 kg kiselog kupusa, 2 glavice crnog luka, 100 g pirinča, so, biber, ulje, 400 g mlevene govedine, 3 jaja, 2 dl kiselog mleka, 1 dl mleka.
PRIPREMA:
Na ulju propržite kiseli kupus i iseckanu glavicu crnog luka. U međuvremenu skuvajte pirinač i ocedite ga. Drugu glavicu crnog luka propržite i dodajte mleveno meso. Kad se meso isprži skinite ga sa šporeta i dodajte so i biber.
U ohlađeno meso umešajte jedno jaje. Deo kupusa složite u dublju posudu, preko njega pospite kuvani pirinač, posolite i odozgo poređajte deo mesa. Postupak ponavljajte dok ne potrošite namirnice, tako da završite s kupusom.
Preostala jaja razmutite s mlekom, dodajte kiselu pavlaku, dobro izmešajte i prelijte preko musake. Musaku od kiselog kupusa zapecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
ĐUVEČ SA MLEVENIM MESOM
POTREBNO JE:
1 kg krompira, 1/2 kg paprika, 1/2 kg paradajza, 1/2 kg mlevenog mesa, 2 glavice crnog luka, 3 čena belog luka, so, biber, 1 jaje, ulje.
PRIPREMA:
U šerpi s kašikom ulja stavite krompir isečen na tanke kolutove, preko njega poređajte isečenu papriku i paradajz.
U posebnom sudu izmešajte sitno isečeni crni luk, mleveno meso, beli luk, so, biber i jaje. Od toga napravite jednu pljeskavicu, njome prekrijte povrće u šerpi i pecite u zagrejanoj rerni.
Izvor: zena.blic.rs