„Veći broj vrsta buđi je bezazlen, ali ima i opasnih vrsta“, ističe specijalista američkog odeljenja za agrikulturu.
Jeste li ikada došli u iskušenje da pojedete neku namirnicu koja se ubuđala pri vrhu nakon što izvadite njen deo koji je promenio boju? Evo šta stručnjaci misle o tome…
Najpre treba imati na umu da su raznobojne površine na ubuđaloj hrani – poput zelenkastiih krupnih tačaka na hlebu ili smeđih površina na starom voću – spore vidljive golim okom. Ostatak buđi, njegove „grane“ i korenje, teško je videti jer su uglavnom dublje u hrani.
Dakle, uklanjanje dela koji je promenio boju neće vas poštedeti unošenja gljivice u organizam.
„Veći broj vrsta buđi je bezazlen, ali ima i opasnih vrsta“, ističe Nadin Šo, specijalista američkog Odeljenja za agrikulturu.
Neke vrste sadrže mikotoksine, otrovne supstance koje izazivaju alergijske reakcije i respiratorne probleme. Posebno je opasan aflatoksin, za koji je utvrđeno da izaziva rak, objašnjava Šoova.
Mikotoksini se mogu naći pre svega u buđi koja raste na žitaricama i koštunjavom voću, ali se javlja i u soku od grožđa, celeru, jabukama… Najviše ga ima u kukuruzu i usevima kikirikija, navode u američkoj Administraciji za hranu i lekove.
Kako biste sprečili pojavu buđi, Šoova savetuje da prekrijete hranu kako ne bi došla u kontakt sa sporama iz vazduha, pravilno je odlažete u frižider i ostatke obroka iskoristite najkasnije do trećeg, četvrtog dana otkad je on napravljen.
NationalGeographic.rs