Jesen je vreme kada na naše trpeze treba da zablista bundeva. Probajte nešto novo i drugačije, probajte da napravite helb od bundeve.
Sastojci
360 g mekog brašna
60 g brašna od spelte (u prodavnicama zdrave hrane)
360 ml tople vode
100 g obarene, ohlađene i izblendirane bundeve
1 kašika rendanog parmezana
1 kašičica suvog kvasca
1 i po kašičica soli
pola kašičice suve žalfije
kašika-dve semenki bundeve
Priprema
Pomešajte sve sastojke, osim semenki bundeve, u činiji. Testo treba da bude lepljivo, ali dodajte još malo brašna ukoliko je previše mokro. Prebacite ga u nauljenu, veću činiju i prekrijte providnom folijom. Ostavite da odstoji preko noći.
Ujutru izvadite testo na radnu površinu, razvucite ga rukama u suprotne pravce, prebacite ih nazad preko testa kao koverat i vrteći oblikujte kuglu. Prebacite je u činiju obloženu papirom za pečenje i ostavite da odstoji sat vremena.
Dok testo stoji, ubacite šerpu sa poklopcem (koja može da ide i u rernu) u rernu na 220°C i ostavite je u rerni pola sata. Potom je izvadite iz rerne i u nju prebacite testo, sa sve papirom. Krstasto zarežite testo, poklopite šerpu i pecite 25 minuta. Uklonite poklopac, pospite semenkama bundeve i pecite još oko 25 minuta. Poslužite s puterom.