Ovaj tradicionalni ručak sa zadovoljstvom pamte starije generacije, a kada ga probaju, ni mladi ne ostaju ravnodušni
Sastojci:
– 1 kg krompira
– 300 g sitnije testenine
– 300 g crnog luka
– 100 ml ulja
– 1 kašičica šećera
– So
– mlevena paprika
Priprema:
1. Krompir oljuštiti i iseći na kockice, pa skuvati u slanoj vodi. Testeninu skuvati u drugoj šerpi, takođe u slanoj vodi.
2. Na ulju izdinstati sitno seckan luk, koji prethodno treba malo posoliti i posuti kašičicom šećera. Kad je luk omekšao, umešati dve kašičice slatke mlevene paprike i propržiti još minut. Prebaciti luk u dublji sud, pa umešati testeninu i dodati so po ukusu.
3. Na kraju ubaciti i kockice krompira i sve promešati, pazeći da se krompir ne zgnječi. Može se dodati i nekoliko kašika vode u kojoj se kuvao krompir, ukoliko želite da bude ređe. Poslužiti uz kisele krastavčiće ili drugo povrće iz turšije, mladu boraniju ili svežu sezonsku salatu.