Glog čuva srce, čisti žile od kolesterola i smiruje živce.
U vodećim zemljama sveta sa razvijenom biomedicinom, glog zauzima vrlo značajno mesto, dok je u kineskoj medicini jedna od prvih pet biljaka.
Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu. Znatna je količina aluminijuma, kalijuma, natrijuma, kalcijuma i fosforne kiseline. Bogat je vitaminom C i provitaminom A, vitaminima K i E, limunskom i vinskom kiselinom.
Sastojci:
-2 šolje bobica gloga
-1/2 šolje osušenog šipka
-4 šolje vode
-kašičicu cimeta
-1/2 kašičice kardamona
-2 šačice šećera ili meda
-šoljicu ruma sok od jednog limuna
Priprema:
Glog, šipak, cimet i kardamon stavi u vodu i pusti da proključa. Kuvajte na laganoj vatri sat vremena pa ostavite da odstoji dva sata. Procedite kroz gazu, dodaj šećer i limun. pije se po jedna kašičica 4 do 5 puta na dan, barem tri meseca.
kucnilekar/Kurir.rs