Svaki stanovnik u Srbiji u proseku je 2015. godine pojeo tri kilograma najlošijeg pilećeg i svinjskog mesa kroz razne parizere, pljeskavice, kobasice, paštete i viršle.
Svaki stanovnik u Srbiji u proseku je 2015. godine pojeo tri kilograma najlošijeg pilećeg i svinjskog mesa kroz razne parizere, pljeskavice, kobasice, paštete i viršle, a u ovoj godini to ne bi trebalo da se događa jer je Uprava za veterinu od 1. januara promenila propise da bi smanjila uvoz najlošijeg mesa.
Prema računici ekonomiste Dragovana Milićevića, koju prenose beogradski mediji od oktobra 2014. godine do septembra 2015. godine Srbija je uvezla 4,9 miliona kilograma pilećih otpadaka i 14,6 miliona kilograma svinjskih otpadaka, što je ukupno skoro 20 miliona kilograma.
60 dinara iznosi cena po kilogramu uvoznog najlošijeg pilećeg mesa, a 200 dinara svinjskog mesa.
Do 1. januara 2016. godine prema Pravilniku o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda i proizvoda u mehanički odvojenom mesu moglo je da bude najviše 150 miligrama kalcijuma na 100 grama mesa, a od ove godine najviše može da bude 100 miligrama.
telegraf.rs