Testenina
Testenina

Uvek su nas učili da, ako želimo smršati, izbegavamo pirinač, testeninu i ostale namirnice pune skroba. Ali naučnici sa Šri Lanke pronašli su vrlo jednostavan način kako broj kalorija u pirinču, testenini i drugim namirnicama koje inače debljaju, tekom kuvanja možemo smanjiti i do 50 posto

Naučnici sa Šri Lanke pronašli su način kako kalorije u pirinču smanjiti za pola, a evo šta morate uraditi kako bi i vama to uspelo, piše Zadovoljna:

“Nakon što se pirinač ohladio u frižideru, ponovnim zagrevanjem kalorije u se neće povećati”

reklame

1. Na svakih 65 grama nekuvanog pirinča, u kipuću vodu dodajte kašičicu zdravog ulja poput kokosovog ili maslinovog (na 65 grama pirinča koristite 0,3 litre vode).

2. Kuvajte pirinač kao i obično, a zatim ostavite da se preko noći ohladi u frižideru. Tokom hlađenja kalorije u pirinču će se smanjiti, a evo i zašto je tako: proces hlađenja, zajedno sa zdravim uljima koje ste dodali vodi, povećava količinu otpornog skroba u pirinču, neprobavljivog uljenohidrata koje tanko crevo ne može preraditi pa se on pretvara u glukozu. Otporni skrob ne apsorbuje se u tankom crevu pa neprobavljen dospeva u debelo crevo i može pomoći pri mršavljenju.
Ponovnim zagrevanjem, kalorije u pirinču se neće povećati. Naučnici veruju da se ova metoda može koristiti i kod drugih namirnica bogatih skrobom kao što su testenina, žitarice poput zobene kaše i lukovica poput krompira.
Naime, slična studija pokazala je da kuvanje, hlađenje i ponovno zagrevanje ovih namirnica znatno povećava količinu otpornog skroba.
Otporni skrob nije dobar samo kada želimo pojesti manje kalorija. On poboljšava i osetljivost na insulin, podstiče rad creva i probave, duže nas drži sitost i pomaže u bržem sagorevanju masnog tkiva.

AUTOR : ZADOVOLJNA.HR

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.