Uz malo truda, vaša Esterhazi torta oduševiće sve za stolom.
Sastojci
Za testo
– 3 belanceta
– 150 g šećera
– 75 g lešnika
– 2 kašike brašna
– 1 kašika gustina
– 1 dl vode
– malo soli
– 1 puna kašičica praška za pecivo
Za fil
– 12 žumanaca
– 150 g šećera
– 1/2 dl svežeg soka od pomorandže
– 1 kašika gustina
– 250 g putera
– 150 ml slatke pavlake
– 100 g bele čokolade
– 50 g crne čokolade
Priprema
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Umutite belanca sa 1 dl vode i malo soli, dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. Umešajte brašno, gustin, prašak za pecivo i pečene mlevene lešnike. Polako ih sjedinite sa snegom od belanaca. Sipajte u podmazan pleh (prečnika 30 cm) i sve četiri kore pecite po 25 minuta.
U međuvremenu, na pari 30 minuta kuvajte krem od žumanaca i šećera, pa dodajte gustin i sok od sveže ceđene pomorandže. Fil ohladite, dodajte mu penasto umućen puter i sjedinite ga sa kremom od žumanaca. Dodajte čvrsto umućenu slatku pavlaku, pa time filujte sve kore, a preostalim kremom premažite tortu. Odozgo, na krugu od istopljene i premazane bele čokolade, pomoću štapića i istopljene crne čokolade, koja se na belu nanosi u krugovima, napravite esterhazi šaru.
Savet: Tortu sa strane, po želji, obložite izdrobljenim grilijašem (istucan karamelizovani i ohlađeni šećer pomešan s mlevenim lešnicima)