4. Ostavite sir da se tako cedi nekoliko sati, a nakon toga ga sve zajedno sa gazom prebacite u cediljku i preko njega stavite nešto teško (na primer šerpu sa vodom), da bi se još bolje ocedio. Za to će biti dovoljno još sat vremena.
5. Nakon toga, sir pažljivo izvadite iz gaze i stavite ga u dubok sud, malo širi od ukupne širine sira. Možete ga od gore još malo pritisnuti da eventualno iz njega izadje još nešto surutke, pa ga isecite na kocke srednje veličine. Nemojte na suviše male kocke da se ne bi raspadao, jer je to mladi mekani sir.
6. Posolite domaći sir po svom ukusu.
7. Surutku takodje posolite, prokuvajte i ostavite da se potpuno ohladi, pa njome zalijte sir.
8. Poklopite posudu i ostavite je na sobnoj temperaturi još najmanje 12 sati. Ukoliko želite da vaš sir bude čvršći i zreliji možete ga ostaviti i duže da “previre”.
9. Sir povremeno možete sasvim slobodno probati, jer to je vaša lična tvorevina, pa kada ocenite da je dostigao trdoću i ukus po vašoj meri, prebacite ga u odgovarajuću posudu u kojoj inače čuvate sir i to je dakle kraj procesa. Zalijte ga surutkom i na dalje držite u frižideru sve dok ga ne pojedete u slast.
poljoprivrednisavetnik.com