Hleb
Hleb

Gluten je protein koji se nalazi u žitaricama poput pšenice, ječma i raži. On daje testu elastičnost. Ne može se pravilno “razgraditi” kod ljudi sa alergijom i osetljivošću.

Pomfrit kupljen u prodavnici je posut brašnom, kao i brojna riba.

Prašak za pecivo sadrži sredstvo koje je na bazi pšenice.

reklame

Soja sos takođe može da sadrži tragove pšenice.

mesi-hleb

Gluten je moguće otkriti putem krvnih nalaza nakon kojih se postavlja dijagnoza.
Ako sumnjate da gluten šteti vašem zdravlju, preporučuje se da sprovedete elimincijsku dijetu u trajanju od 4 nedelje. Tokom ovog vremenskog perioda morate u potpunosti izbaciti iz ishrane sve proizvode koji sadrže i najmanju količinu glutena. Proverite koje svakodnevnie namirnicame skrivaju tragove glutena.

Nakon 4 nedelje gluten ponovno uvedite u ishranu i zatim proučite kako vaše telo reaguje. Ako ste se tokom eliminacije osjćali bolje, zdravstveni problemi su se ublažili ili nestali, a zatim se vratili nakon ponovnog uvođenja glutena – moguće je da je vaš organizam uistinu preosetljiv na gluten.
S obzirom na to da je preosetljivost na gluten teško prepoznati jer se simptomi ovih stanja često preklapaju sa simptomima drugih bolesti, upravo bi ovakav eliminacijski test mogao pomoći prilikom donošenja pravilne i pravovremene dijagnoze.

testo, pita, mesi, brašno, kolač, pixabay

10 simptoma koji ukazuju na netoleranciju glutena:

1. Stalan osećaj nadutosti.
2. Bolovi u stomaku.
3. Hronični proliv ili hronični zatvor.
4. Mučnina i povraćanje.
5. Bleda stolica.
6. Osećaj umora nakon obroka koji sadrže gluten.
7. Hronični umor.
8. Bolni i upaljeni zglobovi (pogotovo prsti, kolena i kukovi).
9. Promene raspoloženja praćene osećajem anksioznosti i depresije.
10. Neurološki problemi poput vrtoglavice i čestih glavobolja.

Oklagija Kurir

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.