Da li je to sudbina ili ko zna šta li je: ZAŠTO IMAMO LINIJE NA DLANU?

Često se govori o tome šta znači koja linija na dlanu, a da li ste se nekad zapitali zašto ih uopšte imamo i šta bi bilo da ih nemamo.

Ruke i dlanovi deo su tela koji najviše koristimo, a kako bi se prilagodile svim radnjama za koje ih koristimo, držanje, rastezanje, dizanje, kuckanje na tastaturi, pisanje i druge, moraju stalno da menjaju svoj oblik. Preciznije, koža koja ih prekriva mora se prilagoditi kompleksnim položajima.

Tu na scenu stupaju linije na dlanu. Naime, te linije, zvane još i nabori i brazde, pomažu koži da se raširi i opet skupi zavisno od toga šta radimo s rukama. One dele dlan na takozvane delove za savijanje i pomažu koži da se savije preko dlana kada promenimo njegov oblik, recimo kada ruku skupimo u šaku ili kada savijemo šake. Drugim rečima, kada ne bismo imali te linije, koža bi nam visila sa dlanova.

reklame

dlan

Pogledajte pažljivo dlan svoje ruke i videćete da je svaka linija na mestu gde se dlan savija. Isto važi i za linije na laktovima, kolenima, zglobovima, itd. Linije nastaju dok smo još u stomaku, oko 12. nedelja nakon začeća. Debljina i broj linija na dlanu zavisi od faktora kao što su rasa i genetika.

Većina ljudi ima tri glavne linije na dlanu, a neki imaju samo jednu što može da vodi na abnormalni razvoj bebe u utrobi, odnosno Daunov sindrom, fetalni alkoholni sindrom ili druge genetske poremećaje. Međutim, lekari u obzir uzimaju još neke faktore pre nego uspostave dijagnozu.

Telegraf.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.