Čokoladni kolač je mnogim omiljeni dezert, ali ovakva poslastica je često vrlo teška, zasitna i prepuna šećera i praznih kalorija.
Ako želite da isprobati ekspresnu verziju popularnog slatkiša, napravite ovaj dijetalni čokoladni kolač.
SASTOJCI:
1. grupa sastojaka: 3/4 šoljice brašna
1 šoljica šećera (bolje smeđeg ili kokosovog)
2 pune kašike kakaa u prahu
1 kašičica soli
1 kašičica praška za pecivo
3/4 kašičice sode bikarbone
2. grupa sastojaka: 1 jaje
1/2 šoljice mleka
2 kašike ulja
1 kašičica ekstrakta vanile
1/2 šoljice vode
Priprema:
1. U činiji za miksanje stavite prvu grupu sastojaka (brašno, šećer, kakao, so, prašak za peciva i sodu bikarbonu).
2. U posebnoj posudi izmešajte sastojke iz druge grupe, dodajte ih prvima, pa sve dobro izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu i glatku smesu.
3. Zagrejte pola šoljice vode i kada prokuva dodajte je u smesu, pa sve dobro izmešajte.
4. Zagrejte rernu na 180 stepeni, smesu sipajte u kalup, pa pecite oko 30 do 40 minuta.
Kolač isecite na 12 kriški kada se ohladi i poslužite. Svaka kriška ima 200 kalorija, pa tako možete lakše da kontolišete njihov unos.