Čokoladna đavolica
Čokoladna đavolica

Čokoladna đavolica je recept za kolač iz čijeg imena možete da naslutite šta vas čeka. Čokolada, čokolada, čokolada đavo je odneo…

Sastojci

50 g kakao-praha,

reklame

100 g smeđeg šećera,

250 ml ključale vode,

125 g putera (i malo za podmazivanje pleha),

150 g kristal-šećera,

225 g brašna,

5 g praška za pecivo,

5 g sode bikarbone,

5 ml ekstrakta vanile,

2 jajeta

Za glazuru:

125 ml vode,

30 g smeđeg šećera,

175 g putera,

300 g čokolade za kuvanje

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 °C. Podmažite dva okrugla kalupa prečnika 20 cm i obložite ih papirom za pečenje. Izmešajte kakao i 50 g šećera, pa dodajte vrelu vodu i ujednačite masu, piše Kurir.

Umutite penasto kristal-šećer s puterom. U drugoj posudi izmešajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. U umućeni puter ulijte ekstrakt vanile, dodajte jedno jaje pa malo brašna s dodacima, zatim drugo jaje i ostatak brašna. Neprekidno mešajte. Spojte ovu mešavinu s pripremljenim kakaom s vodom. Podelite na dva dela, sipajte u kalupe (ili pecite iz dva puta) i pecite oko 30 minuta. Proverite čačkalicom da li je testo pečeno.

Kad ih izvadite iz rerne, ostavite da se hlade 5-10 minuta pa izvadite pečene delove torte da se potpuno ohlade.

Glazura: vodu, 2 kašike smeđeg šećera i 175 g putera otopite na tihoj vatri, a kad počne da ključa, dodajte izlomljenu čokoladu. Protresite šerpu tako da dobijete glatku i sjajnu masu. Ostavite je da stoji oko sat vremena, povremeno promešajte.

Složite kolač: pečenu koru, pa trećinu fila, zatim drugu koru pa ostatak fila odozgo i sa strane. Površina može biti glatka, ali interesantnije je ako je ukrasite.

Kurir

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.