Čokoladna đavolica je recept za kolač iz čijeg imena možete da naslutite šta vas čeka. Čokolada, čokolada, čokolada đavo je odneo…
Sastojci
50 g kakao-praha,
100 g smeđeg šećera,
250 ml ključale vode,
125 g putera (i malo za podmazivanje pleha),
150 g kristal-šećera,
225 g brašna,
5 g praška za pecivo,
5 g sode bikarbone,
5 ml ekstrakta vanile,
2 jajeta
Za glazuru:
125 ml vode,
30 g smeđeg šećera,
175 g putera,
300 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 °C. Podmažite dva okrugla kalupa prečnika 20 cm i obložite ih papirom za pečenje. Izmešajte kakao i 50 g šećera, pa dodajte vrelu vodu i ujednačite masu, piše Kurir.
Umutite penasto kristal-šećer s puterom. U drugoj posudi izmešajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. U umućeni puter ulijte ekstrakt vanile, dodajte jedno jaje pa malo brašna s dodacima, zatim drugo jaje i ostatak brašna. Neprekidno mešajte. Spojte ovu mešavinu s pripremljenim kakaom s vodom. Podelite na dva dela, sipajte u kalupe (ili pecite iz dva puta) i pecite oko 30 minuta. Proverite čačkalicom da li je testo pečeno.
Kad ih izvadite iz rerne, ostavite da se hlade 5-10 minuta pa izvadite pečene delove torte da se potpuno ohlade.
Glazura: vodu, 2 kašike smeđeg šećera i 175 g putera otopite na tihoj vatri, a kad počne da ključa, dodajte izlomljenu čokoladu. Protresite šerpu tako da dobijete glatku i sjajnu masu. Ostavite je da stoji oko sat vremena, povremeno promešajte.
Složite kolač: pečenu koru, pa trećinu fila, zatim drugu koru pa ostatak fila odozgo i sa strane. Površina može biti glatka, ali interesantnije je ako je ukrasite.