ČOKOLADA: Većini osoba čokolada je omiljeni slatkiš – primamljiva, ukusna, slatka, laka za kombinovanje, i što je najvažnije, zdrava! Prva čokoladica je prozvedena u Engleskoj 1842, dok su je pre oko 2500 godina koristili u obliku gorkog pića. Koliku vrednost je kakao još tada imao, govori i podatak da se u narodu Maja, jedno zrno kakaoa koristilo i kao valuta. Čokolada poboljšava pamćenje i koncentraciju, sposobnost rešavanja problema, kao i protok krvi u mozak, te se pokazala i kao dobra prevencija od srčanog udara. Nije čudno što je nazivaju hranom bogova!
Zabluda br. 1 – Čokolada je prepuna zasićenih masti i nije dobra za holesterol
Glavna zasićena mast koja se nalazi u čokoladi je stearinska kiselina, za koju su mnoga istraživanja potvrdila da može biti veoma korisna za podizanje nivoa vašeg HDL (dobrog) holesterola u krvi, što utiče na snižen krvni i srčani pritisak.
Zabluda br. 2 – Čokolada uzrokuje šupljine u zubima
Protein, fosfat i kalcijum sadržani u čokoladi, doprinose zdravoj gleđi zuba. Osim toga, čokolada se zadržava u ustima kraće od drugih slatkiša, tako da su šećeri iz čokolade u znatno manjem kontaktu sa zubima, što svakako ne znači da treba preterivati sa konzumacijom ove poslastice.
Zabluda br. 3 – Čokolada uzrokuje akne
Crna čokolada je, zapravo, povezana sa antioksidantima koji pomažu detoksikaciji organizma.
Zabluda br. 4 – Čokoladi nedostaju nutritivne vrednosti
Čokolada (posebno crna) je odličan izvor magnezijuma, gvožđa, bakra i cinka, a sadrži i značajni procenat fosfata, kalcijuma, proteina i raznih fenola – jedinjenja koja doprinose zdravlju srca i pluća.
Zabluda br. 5 – Čokolada uzrokuje glavobolju
Naučna istraživanja pokazuju da ne postoji veza između konzumacije čokolade i glavobolje ili migrene.
Zabluda br. 6 – Čokolada sadrži visok nivo kofeina
Oko 40 grama čokolade sadrži svega 6 mg kofeina, dok regularna šoljica kafe sadrži čak 135 mg.
Zabluda br. 7 – Čokolada povećava telesnu težinu
Ključ svega u životu je umerenost, te tako i kada je ishrana u pitanju. Čokolada sama po sebi ne goji više od sličnih namirnica, ali kako je jedna od najukusnijih, ljudi često preteraju u njenoj konzumaciji.
bizlife.rs