Pripremite popularnu poslasticu na ovaj način, i ona će se bukvalno topiti u ustima, a gosti će tražiti još!
Nema ko ne voli baklavu!
Vole je i deca i odrasli, lako se sprema, može da stoji više dana u frižideru, a da se ne pokvari… Mnogo je razloga da napravite baklavu!
Ako niste sigurni koji recept da sledite, evo originalnog koji nam stiže iz srca Bosne, gde se trpeza na praznik, ali i običnim danima ne može zamisliti bez ovog slatkiša!
Sastojci:
- 1 kg gotovih jufki (kora) za baklavu,
- 900 g mlevenih oraha,
- 100 g krupno seckanih oraha,
- 150 g šećera,
- 250 g putera i
- 100 ml ulja.
Za agdu (preliv): 1 kg šećera, voda i limun.
Priprema:
Pripremiti preliv – sipajte šećer u lonac i prelijte ga vodom (da vode bude dva prsta iznad šećera). Kuvajte oko 20 minuta na jačoj vatri, može i manje, preliv ne sme da bude previše gust. Gustina treba da bude između sirupa i vode. U skuvan preliv dodajte limun isečen na kriške. Ostavite da odstoji, jer preliv mora dobro da se ohladi pre nego što se njime prelije baklava.