Sve o gajenju lavande

Sve o gajenju lavande: Ona je idealna za one baštovane koji nemaju baš previše vremena da se staraju o svojim biljkama, ali vole miris Mediterana! Nije joj potrebno puno nege da lepo uspeva.

Kakvo je najbolje stanište za lavandu?

reklame

Zemljište bi trebalo da sadrai krečnjak, da je relativno suvo, propusno i da nije previše bogato hranljivim materijama. Ukoliko je zemljište glinovito, u njega dodajte pesak, piljevinu ili sitan šljunak da biste sprečili zadržavanje suvišne vlage. Lavanda voli direktno sunce!

Sve o gajenju lavande

Kada treba saditi lavandu?

Najbolje u kasno proleće. U principu, lavanda se može saditi tokom cele vegetacione sezone.

Sve o gajenju lavande

Kako se lavanda orezuje?

Kada je reč o glavnom orezivanju, mora se po svaku cenu sačekati kasno proleće! Čim izbiju mladice lavande, biljku skratite za trećinu. Na taj način biljka ostaje kompaktna i ne ogoli brzo. Stare cvasti klasiene lavande odsecite posle cvetanja, a kod onih žbunastog rasta redovno uklanjajte precvetale delove u toku sezone.

Da li je potrebna dodatna nega?

Ne, izuzev malog dodatka komposta u toku prolećnih meseci. Lavandu u saksiji tokom zime stavite na zaštićeno mesto, podrum na primer, i povremeno zalivajte. U slueaju jakog mraza lavandu u leji prekrijte granama četinara i zaštitite od zimskog sunca.

 

 

lisa.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.