AFRODITA, ARTEMIDA, ATINA – Saznaj koja si BOGINJA i šta to govori o tebi u ljubavi

0
2322
AFRODITA, ARTEMIDA, ATINA – Saznaj koja si BOGINJA i šta to govori o tebi u ljubavi

Afrodita oličava arhetip ljubavnice, a Artemida arhetip sestre. Pogledajte u kojim boginjama su oličene „tatina ćerka“, majka i supruga, a koja predstavlja mudru ženu…

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Lovesensa.rs

U našem dubokom nesvesnom kriju se arhetipovi koji nam oblikuju stavove, ponašanje i ličnost. Oni nam ponekad pomažu, ali zapravo nas ograničavaju i onemogućuju nam da razvijemo stvarne potencijale. Bez obzira na to da li se poistovećujete sa suprugom, majkom, mudrom ženom ili ratnicom, u vama ima prostora za sve njih.

vila

Mnogi ljudi uvereni su kako je ono što im se događa jedinstveno, svojstveno samo njima i da su drugačiji od svih drugih. To razmišljanje nije daleko od istine. Naše ambicije, sklonosti, ponašanja takvi su zbog okolnosti koje nas određuju od dana rođenja, no postoji i nešto što je deo dubljih slojeva naše duše. Taj deo, koji spada u duboko nesvesno, često je pod uticajem sila koje su u ljudskoj psihi prepoznate od antičkog doba i mitovima se prenose iz generacije u generaciju. I tako se, hteli ne hteli, možemo prepoznati i u drugima!

Karl Gustav Jung, začetnik analitičke psihologije, razlikovao je u tom nesvesnom dva sloja: lično i kolektivno nesvesno, a upravo iz tog kolektivnog, temeljenog na mitovima i simbolima, razvila se arhetipska psihologija koju su nakon njega usavršavali mnogi sledbenici – jungijanci. Jedna od njegovih učenica je i Jean Shinoda Bolen, koja je svojim radom ušla u najdublje slojeve nesvesnih i arhetipskih sila koje utiču na našu ličnost, pod uticajem kojih smo toliko različiti, a opet slični jedni drugima. Kombinujući grčku mitologiju i arhetipove koji su iz nje razvijeni – unutrašnji, duboko nesvesni obrasci doživljavanja i ponašanja – J. S. Bolen je u svojim knjigama Bogovi u svakom muškarcu i Boginje u svakoj ženi opisala tipove muškaraca i žena, dajući im imena prema bogovima i boginjama iz starogrčkih mitova.

Bogovi

Arhetipovi nam mogu pomoći da razvijemo sopstveno ponašanje i izbore, ali i dati nam ideju kako da sebi pomognemo njihovim aktiviranjem. Upravo na taj način možemo ublažiti ili otkloniti negativne obrasce u ponašanju i postati bolje, uravnotežene i srećnije osobe. I sama sam nekoliko važnih životnih situacija razrešila upravo aktiviranjem arhetipa koji mi je ponudio kvalitetnije izbore od onoga koji je tada bio dominantan. Postoji sedam temeljnih arhetipova koji vladaju ženama, a na koje nam pažnju skreće Jean S. Bolen: boginja Afrodita – arhetip ljubavnice, Artemida – arhetip sestre, Atina – tatina ćerka, Demetra – majka, Hera – supruga, Hestia – mudra žena, tetka i Persefona – mamina ćerka.

Pročitajte i  Naučnici tvrde, u braku je važnije da žena bude srećna nego muškarac, a evo i zbog čega

Možemo se prepoznati u jednom ili više arhetipova koji vladaju našim životima u različitim životnim razdobljima. Ograničenja koja osećamo kad se poistovetimo s jednom boginjom često nadilaze prednosti koje imamo u njihovoj koži. No znanje o prednostima i nedostacima (tamna strana) svake, kao i o načinima kako probuditi arhetipske boginje u sopstvenom životu, možemo iskoristiti za svoju dobrobit i dobrobit onih koji nas okružuju.

Boginja1

U ovom tekstu osvrnuću se na deo svih arhetipova koji se odnosi na ljubavni život i ponuditi savet šta učiniti ako u svojoj strukturi kao dominantan imate neki arhetip, a izostaje kvalitet u ljubavnom odnosu. I sama sam, često spontano, u životu pravila izbore koji bi u meni probudili onu boginju koja daje rešenje, a jednom sam, odustajanjem od onoga što bi Demetra učinila, uspela da ostvarim temeljnu promenu ponašanja prema sopstvenoj ćerki, što je rezultovalo našim izuzetno kvalitetnim odnosom.


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.