Mada na izgled neće očarati ljubitelje spektakularno dizajnirane hrane, ova pita ima fenomenalan ukus!
Sastojci:
500 g kora
Za prvi fil:
3 jajeta
2 dl jogurta
2 dl ulja
čaša brašna
kesica praška za pecivo
Za drugi fil:
1 kg smokvi
10 kašika šećera
3 kašike prezli
2 kesice vanilin šećera
prah šećer za posipanje
Priprema: Isecite smokve na četvrtine (ako su sitne, na polovine), dodajte šećer, prezle i vanilin šećer, i sve promešajte. Umutite jaja, dodajte jogurt, ulje i brašno s praškom za pecivo, pa sve lepo ujednačite. Kore filujte prvo masom od jaja – stavljajte po 4 kašike na koru i ravnomerno razmažite . Prekrijte drugom korom, a na nju stavite fil od smokava na samu ivicu i urolajte. Tako uradite sve dok ne utrošite material. Slažite pitu u podmazan pleh. Ostatkom fila od jaja premažite celu pitu i pecite na 230 stepeni dok ne porumeni. Isečenu pitu pospite prah šećerom.
Napomena: U Grčkoj uglavnom sami mese kore.
Recepte piše: Milja Lukić/Lisa.rs