Pileća bela čorba
Pileća bela čorba

Pileća bela čorba je recept koji svakako morate probati, a kada jednom napravite ovu ukusnu čorbu postaće redovna na vašem stolu.

Osim što je ukusna, odlična je zamena za ručak onima koji su na dijeti ili su prehlađeni. Svi znamo da nema boljeg leka za prehladu od pileće čorbice

Potrebno je:

reklame
  • 300 gr belog pilećeg mesa
  • veza zeleni
  • 1 luk
  • 1 manji celer
  • 500-600 gr krompira
  • peršunov list
  • bio začin
  • 1 čaša pavlake
  • malo mleka

Na malo zagrejanog ulja stavite sitno iseckanu glavicu luka da se dinsta. Čim luk malo prodinstate sipajte malo vode i pustite da se sam dinsta na jakoj vatri.

Voda koju ste dosuli, nešto manje od pola čaše, omogućava vam da na miru oljuštite 4-5 manjih šargarepa, ako su veće, dovoljno je i dve.

Šargarepe čim očistite seckajte na kolutiće odmah iznad šerpe, promešate sve , pa ako vidite da vode nestaje dospite još malo.

Sve što ste stavili u šerpu sada se samo krčka, ne morate da ga mešate, a vi nastavite da čistite peršun, dovoljno je jedan, i čim završite iseckate ga iznad šerpe, tako ga odmah dodajete. Tako uradite i sa celerom. Kad je celer velik, odsecite samo manji deo, a ostatak ostavite za neki drugi ručak. Ne treba puno celera, iseckajte ga i opet proverite kako stojite sa vodom.

Važno je samo da je ima tek toliko da na miru možete da pripremate sastojke koji slede, a da se ono što ste već stavili u šerpu dinsta bez bojazni da će zagoreti.

Sada meso isecite na male komadiće i dodajte ga u šerpu. Promešajte, smanjite temperaturu na srednji podeok, pospite jednu varjaču bio začina, promešajte i poklopite.

Naravno, ako treba dospite malo vode.

Sada se sve lagano krčka, a vi uzmete krompir i na miru ga oljuštite i isečete na sitne kockice. Dodajte i krompir. Promešajte sve i nalite 1,5 l vode. Pojačajte temperaturu da čorba provri, poklopite i ostavite da se kuva na srednjoj temperaturi. Posle sat vremena, kad se sve lepo skuvalo, dodajte i sitno naseckano lišće peršuna.

Sklonite šerpu sa ringle.

Jednu čašu pavlake razredite sa šoljicom mleka, lepo umešajte da se stvori rastvor u kome nema grumuljica, i sve saspite u gotovu čorbu.

Poslužite čorbu tako vruću. Može da se doda biber kad sipate u tanjir , a ko voli može da doda i malo pavlake.

Kuvar za početnike

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.