Sladoled od lubenice odlično gasi žed, a pošto ima malo kalorija, idealan je za održavanje vitke linije. I pored toga što je ukusna, lubenica je i izuzetno zdrava.
Iako za lubenicu kažemo da je voće, ona je zapravo povrće iz porodice bundeva koje dolazi iz srednje Afrike.
Lubenica je pravi prijatelj kad je reč o oporavku od telesnih aktivnosti. Osim velikog procenta vode, sadrži citrulin, koji podstiče stvaranje kiseonika i opušta i širi krvne sudove, što pomaže u regulaciji krvnog pritiska, a samim tim i snižava rizik od srčanog ili moždanog udara.
Ova moćna i slatka voćka bogata je likopenom, a naučna istraživanja potvrdila su da on može da spreči malignu transformaciju ćelija. Pomaže u eliminisanju toksina iz tela. Isto tako likopen smanjuje nivo LDL holesterola, a pomaže i u borbi protiv bora. Pored lubenice, i paradajz je odličan izvor ovog malog prirodnog blaga. Takođe, lubenica je bogat izvor nutrijenata važnih za zdravlje srca kao što su vitamini A, C i B6. Sadrži kalijum i magnezijum, dva minerala koji su poznati po tome što pomažu u regulisanju krvnog pritiska.
Za ovaj sladoled biće vam potrebno: lubenica i limunov sok
1. Isecite kriške lubenice, očistite od koštica i stavite u plastičnu činiju pa u zamrzivač preko noći
2. Zaleđenu lubenicu stavite u blender i blendirajte dok ne dobijete kašu
3. Zatim dodajte malo limunovog soka ili soka od limete i blendirajte još malo dok se sastojci ne sjedine.
4. Sipajte u plastičnu posudu i ohladite u zamrzivaču pet-šest sati (promešajte na svakih 30 minuta).
5. Sladoled servirajte sa manim parčetom lubenice
Prijatno.