Jedete BUĐAV LEBAC jer je greota da se baci? Stručnjaci otkrivaju da li je bezbedno odseći buđ i pojesti ostatak hrane

„Veći broj vrsta buđi je bezazlen, ali ima i opasnih vrsta“, ističe specijalista američkog odeljenja za agrikulturu.

Jeste li ikada došli u iskušenje da pojedete neku namirnicu koja se ubuđala pri vrhu nakon što izvadite njen deo koji je promenio boju? Evo šta stručnjaci misle o tome…

Najpre treba imati na umu da su raznobojne površine na ubuđaloj hrani – poput zelenkastiih krupnih tačaka na hlebu ili smeđih površina na starom voću – spore vidljive golim okom. Ostatak buđi, njegove „grane“ i korenje, teško je videti jer su uglavnom dublje u hrani.

reklame

budj

Dakle, uklanjanje dela koji je promenio boju neće vas poštedeti unošenja gljivice u organizam.

„Veći broj vrsta buđi je bezazlen, ali ima i opasnih vrsta“, ističe Nadin Šo, specijalista američkog Odeljenja za agrikulturu.

Neke vrste sadrže mikotoksine, otrovne supstance koje izazivaju alergijske reakcije i respiratorne probleme. Posebno je opasan aflatoksin, za koji je utvrđeno da izaziva rak, objašnjava Šoova.

Mikotoksini se mogu naći pre svega u buđi koja raste na žitaricama i koštunjavom voću, ali se javlja i u soku od grožđa, celeru, jabukama… Najviše ga ima u kukuruzu i usevima kikirikija, navode u američkoj Administraciji za hranu i lekove.

budjav-kackavalj

Kako biste sprečili pojavu buđi, Šoova savetuje da prekrijete hranu kako ne bi došla u kontakt sa sporama iz vazduha, pravilno je odlažete u frižider i ostatke obroka iskoristite najkasnije do trećeg, četvrtog dana otkad je on napravljen.

NationalGeographic.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.