NAJOPASNIJI I NAJVAŽNIJI SATI ZA VAŠE TELO: Ovako biološki časovnik reguliše funkicije organizma

Naš organizam je precizna mašinerija u kojoj svaki deo obavlja svoj posao u određeno vreme.

Ovde pročitajte kada je najbolje vreme da potpuno iskoristite sposobnosti svog tela, a kada treba da štedite energiju i njegove pojedine delove da biste bili zdravi, odmorni i uspešni.

24 sata:

Odsečeni od ustaljenog dnevnog ritma, ostajemo sami sa sobom, čak iako u krevetu spavamo udvoje.

reklame

Sada se približavamo stanju prije našeg rođenja; sami smo, na toplom. Naša koža se noću obnavlja mnogo brže nego danju zbog brže deobe ćelija.

ispovesti

1 sat:

Sat ili dva nakon početka spavanja san je najdublji. Noću sanjamo otprilike svakih 90 minuta, a san može potrajati i do jednog sata. Njegova dubina prema jutru se postepeno smanjuje.

Onaj ko je u to vreme budan, spušta se na najniži nivo aktivnosti koju telo doseže oko tri sata ujutro. Tada se događa i najveći broj nesreća i katastrofa izazvanih čovekovom nepažnjom.

2 sata:

Ko kasno odlazi na spavanje, u ovo doba, oseća hladnoću u nogama; krvotok se usporava. Koža postaje gotovo neosetljiva na ubod igle.

3 sata:

Između 3 i 4 sata čovek je na najnižoj tački svih telesnih i duševnih aktivnosti za šta je delimično zaslužan hormon melatoninu. On čini čoveka pospanim i labilnim.

Tokom dana, zbog delovanja dnevnog svetla, lučenje tog hormona je sprečeno pa smo raspoloženiji i aktivniji. Jetra raditi pojačano, a telo bolje podnosi oskudicu kiseonika.

4 sata:

Telo dobija porciju stres–hormona zvanog kortizol. On na telo deluje poput baterija električnog automobila, koje su se noću napunile i sada su spremne za dnevne napore.

Međutim, u to vreme, mnogi bolesnici teško podnose delovanje tog hormona i to je za njih kritično vreme.

donji veš

5 sati:

U ovo vreme telo luči maksimalnu količinu testosterona. Koncentracija kortizola je šest puta veća od dnevnog proseka.

6 sati:

Lučenje kortizola tada deluje na telo poput budilnika. U čitavom organizmu se podstiče razmena materija. U krv ulaze povećane količine glukoze i aminokiselina. Tako energija i belančevine pripremaju telo za dnevne napore.

7 sati:

Povećavaju se pritisak i telesna temperatura, telo počinje da radi, čovek se aktivira. Sada treba doručkovati kao kralj!

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.